Slovakya Vizesi

Slovakya’ya bir gezi planlamak çok heyecan verici ama vize başvurusu tamamen farklı bir hikaye olabilir. Slovakya’ya girişte vize alabilmek için vize başvuru sürecinizde belirli Slovakya vizesi gerekliliklerini yerine getirmeniz gerekmektedir. Slovakya, Schengen bölgesi ülkelerinin bir parçası olduğundan, Schengen vize kuralları uygulanacaktır.
Slovakya Vize Gereklilikleri
Sistematik bir şekilde yapmazsanız, vize onay süreci yorucu olabilir. Vizeniz için başvurmadan önce ihtiyacınız olan tüm yönergeler hakkında bu makalemizde var. Vize başvurusunda bulunduğunuzda, Slovakya’ya seyahat etmek için yeterli niteliklere sahip olduğunuzu kanıtlayan bir dizi belge sunmanız gerekir.
Birçok Schengen vize türü vardır ve her tür farklı belgeler gerektirir. Bu nedenle, iş vizesi, öğrenci vizesi, turist vizesi veya iş vizesi olsun, vize kategorinizi seçmelisiniz.
Belgeleri toplamadan önce ziyaretinizin amacını da anlamanız gerekir. Öte yandan, aşağıda ele alınan tüm zorunlu belgeler, tüm vize türleri için aynıdır:
1) Bir başvuru formu: Başvuru formunu doldurmak, başvuruda bahsettiğiniz şeyler konusunda son derece dikkatli ve dürüst olmanız gerektiğinden, en önemli Slovakya vize şartlarından biridir. Formu elektronik olarak doldurabilir, ardından çıktısını alabilir ve usulüne uygun olarak imzalayabilirsiniz.
Çıktıyı aldıktan sonra başvuru formunu doldurursanız, detayları doldururken mavi tükenmez kalem kullandığınızdan emin olun.
2) Geçerli bir Pasaport: Pasaportunuzun aslını başvuru formu ile birlikte sunmanız zorunludur. Daha önce süresi dolmuş pasaportlarınız varsa, vize başvurunuzu desteklemek için bu pasaportların fotokopilerini bile sunabilirsiniz.
Mevcut pasaportunuzun dönüş tarihinizden itibaren 3 ay süreyle geçerli olması gerektiğini unutmayınız. Ayrıca içinde en az 2 boş sayfa olduğundan emin olmanız gerekir. Bu iki koşuldan herhangi birinin karşılanmaması durumunda, görüşmeye başvurmadan önce yeni bir pasaport başvurusunda bulunmanız gerekir.
3) Biyometrik Fotoğraflar: Vize başvurunuzla birlikte iki adet vesikalık fotoğraf yapıştırılmalıdır. Vesikalık fotoğraf çekerken dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta;
– fotoğrafların en az %75-80 oranında yüz kapsama alanına sahip olduğundan emin olun
– fotoğrafların düz ve açık renkli bir arka planda çekilmesi gerekir.
4) Sağlık Sigortası: Slovakya vizesi için gerekli olan bir diğer belge de sağlık sigortanızdır. Tüm Schengen ülkelerinde geçerli olan bir seyahat sağlık sigortasına sahip olmanız gerekmektir. Sigorta poliçesi en az 30.000 EUR’yu kapsamalıdır.
Bu Büyükelçilik için, Slovakya’dayken herhangi bir beklenmedik hastalık veya yaralanmayla başa çıkmak için yeterli imkanınız olduğuna dair bir güvencedir, bununla başa çıkmak için yeterli imkanınız vardır.
5) Vize için Uçuş Rezervasyonu :Yolculuktan sonra kendi ülkenize döneceğinizin garantisi olarak, özellikle dönüş uçuşu için uçuş rezervasyonlarınızı sağlamanız gerekir. Vize almadan önce bile bilet alma riskini almanıza gerek yok çünkü seyahat acentenizden alacağınız uçuş programı da yeterli olacaktır. Uçuş güzergahının, uçuş numaralarının yanı sıra Slovakya’ya giriş ve çıkış tarihi gibi tüm önemli detayları içerdiğini unutmayın.
6) Slovakya’da kalış belgesi: Slovakya’daki konaklamanız için yaptığınız düzenlemelerin kanıtlarını da sunmanız gerekecektir. Bu, bir akrabanızın veya bir arkadaşınızın evinde kalmayı planlamıyorsanız, vize almadan önce seyahatin tamamı için otel rezervasyonu yapmanız gerektiği anlamına gelir. Bir akrabanızın veya arkadaşınızın evinde kalmayı planlıyorsanız, onlardan alacağınız davet mektubunu sunmanız gerekir. Bu davet mektubunun, onların yerinde kalış süreniz ve iletişim bilgilerini içermesi gerektiğini unutmayın.
7) Ön yazı : Ön yazı, seyahat planlarınızı, seyahatinizin amacını, ulaşım ve konaklama araçlarını Büyükelçiliğe bildiren bir belge olduğundan, zorunlu Slovakya vize şartlarından biridir. Bu nedenle, tüm bu ayrıntıları ön yazınıza dahil etmeyi unutmayın.
Ek Slovakya Vizesi Gereklilikleri
Bahsi geçen Slovakya vize gereklilikleri, vize başvuru süreciniz için son derece önemli olmakla birlikte, vize başvurunuzu yürüten Göçmenlik memurunun güvenini kazanmak için ek belgeler de sağlamanız gerekebilir. Bu nedenle, görüşme sırasında yanınızda olması istenecek bazı belgeler şunlardır:
1) İtiraz Yok Mektubu : Bu, ülkenizde belirli yükümlülükleriniz olduğunu ve kesinlikle evinize döneceğinizi Büyükelçiliğe garanti eden bir belgedir. İtiraz Yok Mektubu’nu işvereninizden alabilirsiniz . Öğrenci olmanız durumunda, okulunuzdan/üniversitenizden alabilirsiniz.
2) Mali Gücünüzü Gösteren Kanıt: Geçiminizi gösteren tüm sertifikaları sunmanız gerekecektir. Bu, uçak biletleri, otel rezervasyonları ve diğer acil durumlar dahil olmak üzere seyahat masraflarını mali olarak karşılayacak yeterli imkanınız olduğunun garantisidir. Bunun için son iki yıla ait gelir vergisi levhanızı ve son üç aya ait banka hesap özetlerinizi ibraz edebilirsiniz.
3) Kayıt sertifikası: Öğrenciyseniz ve Slovakya’ya akademik amaçlı bir ziyaret yapmayı planlıyorsanız, şu anda devam ettiğiniz okula ilişkin kayıt belgelerini ve tamamladığınız tüm kursların sertifikalarını sunmanız gerekir.
4) Medeni durum kanıtı: Medeni durumunuzu kanıtlayan belgeleri de sunmalısınız. Evli iseniz evlilik cüzdanı, çocuk doğum belgesi veya eşinizin ölüm belgesi olabilir.
Son olarak, tüm önemli Slovakya vize gerekliliklerini ve ilgili belgeleri bir zarfa koyun ve şahsen Slovakya Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’ndaki Göçmenlik memuruna verin. Vize görüşmesi için öncelikle vize ücretini ödemeniz ve görüşmeyi önceden planlamanız gerekmektedir.
Slovakya Vize Başvuru Adımları
- Gerekli tüm belgeleri hazırlayın.
- Vize başvuru formunda seyahat nedeni seçimi yapın.
- Slovakya veya Schengen bölgesi için ihtiyacınız olan giriş sayısına karar verin.
- Başvuru formunu doldurun.
Slovakya Schengen vizesi için başvuru işemleri, nereden başvurduğunuza bağlı olarak değişebilir. Başvuru sahipleri, Slovakya Konsolosluğu yada Elçiliğinden çevrimiçi olarak başvurmak zorunda kalabilir . Form tamamlandığında, başvuru size e-posta yoluyla gönderilir ve yazdırılabilir. Daha sonra imzalanmalıdır.
- Bir vize randevusu alın.
Başvuruların çoğu, başvurunun yapılabilmesi için en yakın Slovakya Konsolosluğu veya vize merkezinde şahsen randevu alınmasını gerektirir. Randevu almanız gerekip gerekmediğini belirlemek için Slovakya Konsolosluğu veya vize merkezi ile iletişime geçin.
- Slovakya Schengen vize başvurunuzu gönderin.
Not: Başvurular, seyahat tarihinden en az 15 takvim günü önce, ancak seyahat tarihinden en az 6 ay takvim günü önce yapılmalıdır.
Genel olarak, başvurular şahsen Slovakya Konsolosluğuna veya vize işlem merkezine yapılmalıdır. Ancak, başvuru prosedürlerinde birkaç farklılık olabilir. Konsolosluğun şahsen gereklilikten feragat ettiği nadir durumlar vardır. Çocuklar için başvurular, ebeveyn veya veli tarafından şahsen yapılmalıdır.
Başvuru sahiplerinden muhtemelen parmak izlerini (biyometrik veriler) sunmaları istenecektir. 12 yaşın altındaki çocuklar biyometrik veri toplama işleminden muaftır, ancak başvuru sahibinin yaşı ne olursa olsun yüz fotoğrafı çekimi zorunludur.
- Vize başvuru ücretini ödeyin.
Slovakya Vizesine Ne Zaman Başvurulur?
Vize başvuruları, seyahat tarihinden minimum 15 gün önce, ancak seyahat tarihinden maksimum 6 ay önce yapılmalıdır.
Slovakya Vizesi İçin Nereye Başvurulur?
Başvurular şahsen, Slovakya Konsolosluğu veya Slovakya konsolosluk işlerini temsil eden bir ülkenin konsolosluğu aracılığıyla yapılmalıdır. Başvurular yalnızca ikamet edilen ülkede yapılmalıdır.
Slovakya Vize Ücreti
Slovakya vizesi için ücret, vize türüne göre değişebilir. Genel olarak, turistik amaçlı bir vize için ortalama olarak 60-100 Euro arasında bir ücret talep edilir. Resmi amaçlı bir vize için daha yüksek bir ücret talep edilebilir. Ücretlerin tam olarak ne kadar olduğu, Slovakya’nın uluslararası bir temsilcisi veya vize işlemlerini gerçekleştirecek bir kuruluş tarafından belirlenebilir.